OOSTENRIJKSE SIMMENTHAL
Het Simmenthal rund bestaat reeds van in de middeleeuwen.Het is een runderras dat hoofdzakelijk in Oostenrijk en Duitsland wordt gekweekt. Het is een ware delikatesse.
Deze koeien worden op natuurlijke wijze extensief gehouden in de Duitse en Oostenrijkse Alpen weiden. Naast gras eten ze vele in het gras aanwezige Alpenkruiden.
Door dit dieet ontstaat vlees met een kenmerkende en zeer karaktervolle smaak.
Het vlees van het Simmenthal rund is fijn van structuur en heeft een goede vetdooradering 
BELGISCH WIT BLAUW - VITA LABEL

Het Belgisch witblauw is een runderras ontstaan in België in het begin van de 19e eeuw uit kruisingen tussen "Shorthorns of Durhams" (een rundveeras met grote verspreiding in West-Europa en Noord-Amerika) en lokale rundveerassen. Gedurende jaren verminderde de inmenging van de Shorthorn waardoor het reeds voor het einde van de 19e eeuw verdween. Het huidige Belgisch-witblauwras heeft echter zijn positieve eigenschappen (sierlijke lijn, zijn vruchtbaarheid en diversiteit aan kleuren : blauw, wit en zwart) overgeërfd en aan het einde van de 19e eeuw begint men een "blauw" ras te ontwikkelen, ontdaan van de negatieve eigenschappen van de Durham.

Een Belgisch-witblauwrund is vaak een dikbil, een rund met een buitengewone spierontwikkeling. Gekweekt onder de voorschriften van het VITA kwaliteitslabel.

Het moderne Belgisch Wit-Blauwe dier onderscheidt zich op volgende punten :

 • Zeer hoge natuurlijke spierontwikkeling.
 • Grote uniformiteit onder de dieren.
 • Zijn groot formaat en goede vruchtbaarheid.
 • Zijn mogelijkheid om jong rundvlees te produceren.
 • Zijn voederefficiëntie bij het vetmesten. Daar Belgisch Wit-Blauwe dieren een hogere voederefficiëntie en een tragere stofwisseling hebben, stoten ze minder stikstof uit dan andere rassen wat ecologisch een voordeel is.
 • Zijn aangenaam karakter.

 • Belangrijkste kwaliteiten voor de beenhouwer:

 • Het karkas van het Belgisch Wit-Blauw rund beantwoordt volledig aan de eisen van de eerste keus vleesmarkt.
 • Voor de kwaliteitsslager biedt dit ras bovendien het hoogste percentage aan eerste keus vlees van alle rassen. Zeer hoog slacht rendement.
 • Hoger percentage aan kwaliteitsvolle stukken (34 .
 • Een zeer homogeen karkas, rijk aan vlees en arm aan vet (<12.
 • Een extreme malsheid van het vlees dankzij de fijne musculaire structuur. Het vlees is bovendien sappig en mager. Kortom, een gezond stukje vlees!
 • HOLSTEIN - FRIESIAN RAS

  Het Fries-Hollands ras kent zijn oorsprong in Nederland. Het is een zogenaamd dubbeldoel ras. Dat betekent dat het geschikt is voor zowel melk- als vleesproductie. Nederlandse melkveehouders hebben echter voornamelijk Holstein Friesian koeien, een ras dat is voortgekomen uit het Fries-Hollands ras.


  In de 19e eeuw waren Nederlandse koeien erg populair in het buitenland, omdat zij een hoge melkproductie hadden.

  In de Verenigde Staten werd er met de Nederlandse koeien verder gefokt en kregen ze de naam Holstein-Friesian. Ze vormen namelijk een kruising van twee verschillende koeienrassen, Holstein koeien uit Duitsland en Friesian koeien uit Friesland.

  De afstammelingen van de Nederlandse koe keerden in de tweede helft van de twintigste eeuw terug naar Nederland, omdat ze inmiddels een hogere melkproductie hadden dan de Nederlandse rassen zoals het Fries-Hollands ras. De zwartbonte Holstein-Friesian is sindsdien het belangrijkste koeienras in Nederland.

  Het Holstein-Friesian ras maakt ongeveer 75van de Nederlandse rundveestapel uit. De koeien worden in vrijwel geheel Europa gefokt en zijn vooral geliefd vanwege hun hoge melkproductie en hun vermogen om in moeilijke omgevingen zoals warme landen, toch goed te blijken produceren.

  Koeien van het HF-ras zijn vooral voor de melk slank en mager gebouwd. Ook heeft de koe vrijwel geen bespiering. De grote koeien zijn zwart en wit gekleurd, waarbij wit overheerst. Het streefgemiddelde wat betreft de melkproductie ligt op 7000 kg per jaar.


  SCHOTSE EN IERSE AGNUS

  Bij Meesterslager Frank & Sabrina kan u ook schotse en ierse agnus bestellen. Meer informatie vindt u op deze website.

  Blackmoran Angus rundvlees

  Fier, vorstelijk en zwart als de nacht. Nooit eerder heeft een rundersoort zoveel mensen geïnspireerd. De geweldige eigenschappen van het Angus rundvlees heeft sinds het prilste begin van de veefokkerij een plek in de harten van veefokkers en rundvleeskenners veroverd.

  (Bron: http://www.blackmoranangus.com )

  RUBIA GALLEGA (SPAANS RUNDSVLEES)

  De veehouders in de Spaanse regio Galicië richten zich steeds meer op het fokken

  van de Rubia Gallega runderen, een ras dat kenmerkend is voor deze streek.

  De dieren hebben een robuust gestel, zijn opgewassen tegen het Atlantische klimaat en leveren daardoor uitstekend vlees.

  Het Rubia-ras valt samen met enkele andere plaatselijke rassen, die zich in kleine

  aantallen hebben gehandhaafd, onder de soort "Morenas del Noroeste". Deels door vermenging van de rassen verschillen ze niet veel.

  ITALIAANSE CHIANINA
  De chianina is een van de oudste runderrassen en staat vooral bekend om zijn grootte. De chianina is het grootste rundveeras ter wereld. Stieren kunnen een schofthoogte bereiken van 2 m, bij een gewicht van circa 1.700 kg. Een volwassen koe weegt tussen 900 en 1.000 kg.Het haar van de chianina is porseleinwit, de huid is donker. Kalfjes worden lichtbruin geboren, pas na 4 maanden komt de witte kleur boven. De chianina is een vleesras. Desalniettemin worden de kalveren gemakkelijk geboren en zijn keizersnedes eerder uitzonderlijk.De chianina is een snelle groeier, waardoor de dieren op jonge leeftijd al slachtrijp zijn.Het vlees zou weinig cholesterol bevatten en zeer vol van smaak zijn. Voor de Bistecca alla Fiorentina (Florentijnse beefsteak) wordt uitsluitend vlees van de chianina gebruikt.Dankzij deze kleuren van vacht, is het ras zeer goed beschermd tegen de warme stralen van de zon.